Islamic Widget

Pages

Ahad, 16 Mei 2010

Bak Kut Teh (Ayam) / Chi Kut Teh


Hari Ahad adalah merupakan hari untuk digunakan sepenuhnya bersama keluarga. Hari ini saya cuba resepi yang baru diperolehi dari kawan saya, iaitu BAK KUT TEH (ayam).....hehehe jangan salah faham...ini versi halal. Sebelum ni tak pernah buat pun, ni lah kali pertama cuba. Menjadi gak...walaupun agak kureng sikit dari rasa yang asal..tapi kira ok la.

Jadi bagi kengkawan yang nak cuba, boleh la ambik resepi ni. Dapatkan rempah BAK KUT TEH di pasaraya besar seperti Tesco, Giant dll. Rempahnya terdiri dari herba-herba cina yang terpilih. Beli ayam (terpulang nak letak sekor pun boleh). Masukkan air pas tu panaskan hingga mendidih, lepas tu baru letak rempah BAK KUT TEH dan diikuti ayam. Reneh dengan api yang kecil (1-2 jam lebih).

Semasa direneh boleh la masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap cair, 1-2 labu bawang putih (tanpa dikupas kulitnya) dan garam secukup rasa.

Bahan-bahan sampingan bolehlah masukkan cendawan hitam (kering-setelah direndam), fish ball, tahu kering, salad panjang dan apa yang di fikir sesuai mengikut citarasa masing-masing.

Potong cili api dan campurkan kicap cair....sedia untuk dimakan.



 








"masih dalam periuk"

"sedia untuk dimakan"


2 ulasan:

Unknown berkata...

Bagaimana pula dgn sukatan Kicap cair sos tiram n kiva cair?

Unknown berkata...

*Kiva=kicap